Skip to main content
Jann Wenner Interview With Mick Jagger
link source : Rolling Stones Mag

Conducted over the course of the last year in places like Palm Beach, Fla., and Cologne, Germany, this is the most comprehensive interview Mick Jagger has ever given.

Being interviewed is one of Mick Jagger's least favorite pastimes, a necessity that accompanies his career. A typical session with a journalist lasts 20 minutes. His life has been public for so long, he sees little need to explain or justify himself and has everything to be gained by holding on to what privacy he has — such as the privacy of his thinking — as well as the value of a little mystery.

Nonetheless, after a 25-year professional and personal friendship, during which Mick and I have often discussed the private affairs of his life and the band, I suggested doing a long interview. He agreed, and we proceeded on the basis of trust and familiarity.

This interview was conducted in three- to four-hour sessions in Palm Beach, Fla.; Montreal; and Cologne, Germany. We began in November of 1994 and finished in October of 1995 with a New York-to-London phone call. We did this throughout the "Voodoo Lounge" tour, a time when Jagger and the Stones were proceeding at a new level of assurance, maturity and status. The atmosphere and congeniality surrounding the band were exceptional, reflecting the upbeat confidence and ease that occurs when you are at the top of your game. I think Mick felt this, too, and thought this was a good time to go on the record, knowing I wanted to go back to the old days and start from there. Also, it was a long tour, and he seemed to enjoy the company whenever I came to do background reporting or the interview.

This is the most comprehensive interview Jagger has ever granted, and I decided at the outset to avoid the gossipy byways in favor of getting Mick to recall and interpret the most significant aspects of the group's history and its music.

Mick is a difficult interview, not only because of his natural reserve and lack of interest in the past but also because he communicates as much with his elastic body gestures, great smile and expressive face as he does verbally: Half of what he says never makes it to the page. There is so much he doesn't want to talk about and therefore says only with a knowing look; you know how distasteful or delightful a particular experience was for him, but that information remains at best a confidence between interviewer and interviewee.... You've been told, and you've been had!

We entered into this as a collaboration, and despite his reluctance about being interviewed, I think he enjoyed the reminiscing and was happy to get some things on the record. I certainly enjoyed it, as a longtime Stones fan and great admirer of Jagger's talents, artistry and aplomb. I also had a pleasurable excuse to see more than half a dozen shows, in all kinds of circumstances, throughout the tour. It's my opinion that the Stones are still the greatest rock & roll band in the world, and based on both the Steel Wheels and Voodoo Lounge world tours, I think they are also the greatest show on earth.

Herewith, the ringmaster.

J.S.W.
Nov. 7, 1995

Comments

Popular posts from this blog

MUSIK STONES DAN ORANG KITA

Pertamakali saya melihat gambar lidah melet ukuran besar itu, dikamar paman saya. Dibawahnya ada tulisan yang ketika itu saya eja : de ro ling setun, kol me sir, yu ar bastard. Waktu itu saya mengira-ngira, apa kira-kira arti dari kalimat yang tertulis dibawah lidah melet itu. Apa pula logo lidah melet itu ? Logo toko blue jeans langganan paman-kah ? Atau stiker yang sengaja dibuat untuk sekadar ditempel di angkot dan oplet ?

Imej lidah melet itu, akhirnya saya kaitkan dengan imej paman, yang kerap berpakaian ngoboy, dan kerap datang ke rumah kakek dalam keadaan teler. Pernah suatu kali, saya menyaksikan paman menghardik kakek-nenek, karena minta dibelikan motor. Belum cukup segitu, paman yang anak bungsu itu mengejar-ngejar nenek dalam keadaan mabuk, sambil mengancam. Wah, nenek saya langsung berkata,”Dasar anak nakal, kau ...tak bahagia kau seumur hidup nanti !” Maka, kontan saja saya beranggapan, ooooh, lidah melet itu logo seseorang, atau tanda kelompok orang-orang yang melawan o…

SMOKE ON THE WATER : HITS YANG MEMISAHKAN PARA PENCIPTANYA

Nggak ada atau jarang anak rock yang nggak tahu lagu Smoke On The Water. Yang nggak tahu bisa-bisa dikatain sok rocker, kalo sampe nggak tahu atau ngaku belum pernah denger itu lagu, padahal dia sendiri ngakunya rocker. Smoke On The Water bagaikan materi inagurasi. Syarat pentahbisan bagi siapapun yang ngaku musisi atau simpatisan heavy rock. Gitaris rock kudu hafal riff atau chord lagu ini, vokalisnya mesti hafal lirik lagu ini, dan minimal musisi-musisi pendukung band yang lain kudu bisa mengawal beat dan pattern lagu ini diatas panggung atau studio.

Smoke On The Water adalah lagu kelompok musik Deep Purple, salah satu dari triumvirat legenda band rock (Led Zep, Deep Purple, Black Sabbath), yang tidak hanya memegang rekor penjualan rekaman, melainkan juga pemegang rekor gonta-ganti personil. Saking seringnya gonta-ganti personil, sudah lumrah kalau hingga saat ini, sesama penggemar Deep Purple akan bertanya : “Sekarang sudah Mark berapa ya ?”-ketika mereka membicarakan eksistensi g…

ALLAH BLESS GITO ROLLIES

Alkisah, suatu sore, gue pulang sekolah bareng bokap, dijemput pake mazda kotak. Dalam perjalanan, seorang pengendara motor edan, menyalip mobil yang kami tumpangi dari sebelah kiri. Gila, gue yang waktu itu masih es-de, kontan kaget dan berteriak, mengingat mobil bokap nyaris menghantam pantat motor yang berpacu ugal-ugalan itu. Bokap, yang biasanya alim dan pendiam, pertamakalinya menghamburkan nama salah satu hewan, yang lazim diteriakkan disaat-saat manusia dihinggapi marah.

Seredanya bokap dari kemarahan, beliau bergumam, ”Emang Gito Rollies...” Gue mengernyitkan dahi,”Emang kenapa Gito...Pak ?” Singkat kata, bokap gue langsung menceritakan sebuah peristiwa heboh, dimasa-masa bokap muda dulu. Suatu peristiwa yang juga sohor ke seantero kota Bandung, tentang seorang pengendara motor yang ugal-ugalan pulang pergi Bandung-Lembang bertelanjang bulat. Nama pengendara motor itu adalah : Bangun Sugito, yang kemudian populer sebagai : Gito Rollies, salah seorang ikon musik rock dan pelop…